Hvor vandtæt er mit ur?
På bagsiden / bagkassen af de fleste ure, vil der stå, at uret er vandtæt, f.eks. ”3 ATM Water Resistant”.
Nedenfor har vi i en tabel illustreret, hvad dit ur kan forventes at holde til, når man siger, at uret er vandtæt. Bemærk i øvrigt, at hvis du får skiftet batteri på dit ur, så bør du, for at sikre at det fortsat er vandtæt, ofre en trykprøvning hos urmageren.
På nogle ure vil der være specificeret ”Meter” – Det er et mål, der er lige så usikkert som en bils annoncerede benzinforbrug. Hvis f.eks. uret har specificeret 5 ATM = 50 Meter – så vil uret teoretisk set være vandtæt på 50 meters dybde – men det er laboratoriemålinger, der intet har med dykning på 50 meter at gøre. ATM er i øvrigt det samme som BAR.
Hvilken type ur har jeg?
De typer ure Uregiganten forhandler kan groft sagt opdeles i følgende grupper: kvartsure (batteri), automatiske ure og solarure.
Kvartsuret, der er elektronisk og batteridrevet, er det mest bruge ur. Uden at gå i detaljer med teknikken i urværket, så er der tale om et kvartskrystal, der får tilført strøm, som resulterer i, at der sendes et digitalt signal en gang pr. sekund til en lille elmotor, der driver urviserne. I digitalure processes det præcise 1-hertz-signal i et indlejret computersystem, der skaber de digitale figurer, tal og bogstaver. Batterierne er såkaldte knapbatterier – forskellig størrelse i forskellige ure.
Et automatisk ur – også kaldet et mekanisk ur kører ikke på batteri, men fungerer ved hjælp af en mekanisme, som afgiver kinetisk energi. Det er udelukkende mekaniske komponenter, der er med til at få uret til at virke. Der er tale om en automatiseret funktion, der ved hjælp af urets brugers bevægelser holder et svinghjul i uret i gang, hvilket omdannes til den kinetiske energi, der driver uret. Uret er i stand til at oplade energien, så uret kan gå i flere timer uden bevægelse (f.eks. under søvn).
Solaruret drives elektrisk men uden batteri. Den mest brugte måde er at lade sollys (eller kunstigt lys) blive fanget af et solpanel på urskiven. Solpanelet omdanner lyset til energi, der driver uret. Uret er forsynet med et genopladeligt batteri, som oplades løbende, når uret producerer energi. Den opladede energi vil blive brugt til at holde uret i gang, når der ikke er tilstrækkelig lysenergi til at holde uret i gang.
Flere informationer om de forskellige typer ure kan læses på wiki-pedia. Læs om kvartsuret her, det automatiske ur her og endelig solaruret her.
Hvordan afkortes urlænker?
Afkortning af stål urremme gøres nemmest med et såkaldt lænkeværktøj. Hvert led på urkæden har en lille tap, der holder ledet sammen med det foregående led. Denne tap er på de fleste ure markeret med pile på urlænkens underside. Hos uregiganten kan du for en beskeden merpris købe et lænkeværktøj.
Der findes flere gode videoer på Youtube, der viser hvordan, det skal gøres.
Hvor ofte skal der skiftes batteri.
Det er meget forskelligt fra ur til ur, hvor længe levetiden for batteriet er. På de fleste ure vil batteriet normalt have en levetid på 2 til 3 år; men det kan afhænge af, om uret har ekstra funktioner, der bruges ofte – det kan reducere levetiden væsentligt.
Kan man selv skifte batteri?
Svaret er her JA; men det afhænger også af, hvad det er for et ur og hvordan bagsiden/bagkassen er monteret. Hvis bagkassen er skruet på, så kræver det specialværktøj, og er du ikke omhyggelig, er det nemt at komme til at ridse bagkassen. Hvis uret er en model, hvor bagkassen er trykket på, så er det relativt nemt, og det eneste værktøj, du har behov for, er en kniv. Når bagkassen er taget af, så skal der blot udvises lidt forsigtighed med at fjerne det gamle batteri og isætte det nye.
Du skal være opmærksom på, at hvis uret har en vandtæthed på over 5 ATM, så bør du få uret trykprøvet af en urmager, ellers kan du ikke være sikker på, at uret fortsat er vandtæt. Uret kan også sendes til os, så sørger vi for trykprøvning.
Hvis uret er i den dyre ende, så bør det være en urmager, der skifter batteriet.
Her er der link til en video, der viser hvordan batteriet skiftes. Batteriskift